En Muus i Skedsmogata

Skrevet av Olaug Hana Nesheim 2. mars 2013. Publisert i Kampianere

Rudolf Muus bodde i Skedsmogata 5Rudolf Muus' bøkerRudolf Muus er lite kjent nå, men ved forrige århundreskifte var han trolig landets mest leste forfatter. Vi har nok ikke hatt maken til populær skribent før Kjell Halbing mot slutten av 1960-tallet skrev Morgan Kane-bøkene.

Muus skrev om helt og skurk, lykke og ulykke, dyd og last, intriger og forviklinger: kort sagt velkjente tema i populærlitteraturen. Aller mest kjent er fortellingene om Ole Høiland, Trysil Knut og Gjest Baardsen. Han skrev også historiske romaner om vikingtid, og under første verdenskrig aktuelle titler som ”Fortællinger fra krigen” og ”Lynkrydseren  Emden”. Han oversatte også mange store tyske og engelske romaner og flere tusen indianerfortellinger. Mye ble skrevet under pseudonym.

Rudolf Muus ble født på Åsen gård på Grefsen i 1862, men bodde på Kampen i mange år. Fra 1911 til  1916 bodde familien i Evensgate 10. Deretter flyttet de til Skedsmogata 5,  der han bodde til sin død i 1935. Han fikk 10 barn der 8 vokste opp. Han skrev bestandig med full damp fra en gammeldags langpipe og svart kaffe, og gjerne med et barn på hvert kne!

Familien Muus sitt hjem er beskrevet som et oppholdssted for kunstnere og ”der var alltid sang og musikk.” I forbindelse med hans 100-årsdag fortalte datteren Margit til ”Morgenposten”:
”Jeg minnes godt det hyggelige årene vi levde sammen på Kampen. Til hjemmet vårt i Skedsmogaten  kom mange skuespillere far kjente fra teateret på Bankplassen. Johan Falkberget var også en god venn av ham, og da han av og til kom innover til hovedstaden husker jeg han overnattet hos oss på en plysjsofa vi hadde i stuen”

Fortellingene til Muus skildret utførlig livet på Østkanten med stor medfølelse for de små i samfunnet. Det er blitt spådd at Rudolf Muus sine romaner etter hvert vil bli verdifulle i en lokalhistorisk sammenheng.

Tagger:,

Bli medlem!

Medlemsavgift:
kr 225 per år

Til innmeldingsskjema

Lik oss på Facebook!

Kampenstoff

På jakt etter mer om Kampen? Søk i Kampenstoff, samlet av Line Arneberg.

“Tilværelsen på Kampen”

Bok: Tilværelsen på Kampen

Historielagets bok om Kampen.