Vårprogram 2025 – og litt høst
Kjære medlem! Velkommen til Kampen historielags arrangementer våren og tidlig høst 2025. Sett av datoene! Vi kommer også til å minne dere om arrangementene når det nærmer seg.
ONSDAG 23. APRIL KL 19.00 PÅ BISTROEN, BYDELSHUSET: ÅRSMØTE
ETTER ÅRSMØTET KL.20.00:
Protest og verdighet – opprørte folk på Oslos østkant v/ Tiago Matos
Kampen, Vålerenga, Galgeberg og tilstøtende nabolag var på slutten av 1800-tallet åstedet for flere av landets mest kjente opptøyer. Men var det flere? Og hvordan passer disse opptøyene inn i byen på en tid der arbeiderbefolkningen var i ferd med å organisere seg og formulere sine krav i en kamp for verdighet og rettferdighet? Foredraget tar opp tråden fra Schibbye-krigen og Onsumslaget, og følger Østkantens opprørte befolkning inn i 1900-tallet.
Tiago Matos er førstekonservator og forsker ved Eidsvoll 1814 og Stiftelsen Norsk Folkemuseum med særskilt ansvar for demokratisk kultur og demokratiutvikling. Han har en doktorgrad i historie fra European University Institute, og har jobbet med ulike deler av historien til sosiale bevegelser, protest, og demokratiutviklingen siden 1814.
ONSDAG 14. MAI KL 18.00.
Vandring i Brinken – Robert Lorange og Arne Kristiansen.
Brinken var en del av et middelaldersk veisystem som strålte ut fra Martestokker, dagens Galgeberg. Brinken var en del av vestanvegen, en del av pilgrimsleden til Nidaros som gikk over Ringerike.
Robert og Arne tar dere med på en rusletur langs Brinken fra Jarlen (kinobygget) til Caltexløkka ved Tøyenparken. Gata er rik på historie om industri, byfornyelse og sågar trikkeholdeplass.
SØNDAG 25. MAI KL 13.00-16.00. ÅPEN BAKGÅRD
Tradisjonen tro arrangerer historielaget Åpen bakgård under Kampendagene. Beboere på nær 40 adresser holder portene åpne for alle, etter avtale med oss. Vi lager kart, og alle går der de lyst. Bli bedre kjent med nærområdet ditt! Oppslag henger ved portene. Kartene deles ut dagene før, samt kan hentes på Kampen Bistro, Javelin og Blomsterenga fra fredag 23. mai. God tur!
TORSDAG 18. SEPTEMBER KL 19.00.
Rudolf Nilsens liv og diktning v/ Jon Arne Corell
Jon Arne Corell vil fortelle med utgangspunkt i at han i 2022 ga ut “Rudolf Nilsen – arbeiderklassens poet”. En biografisk fortelling i to bind (1901-23 og 1923-29). Bøkene gir et nærgående portrett av Rudolf Nilsen og fortellingen om en dramatisk, politisk periode i norsk arbeiderbevegelse. De er rikt illustrert med blant annet mange ikke tidligere publiserte fotografier.
Jon Arne Corell er visesanger, komponist og tidligere redaktør i Aschehoug forlag. Han var en sentral skikkelse i den politiske visebevegelsen i Norge på 1970-tallet – ikke minst kjent for sine tonesettinger av Rudolf Nilsen-dikt og som del av musikkgruppa På stengrunn. Corell har besøkt Kampen historielag to ganger tidligere, med På stengrunn-konserter. Han vil ta med gitaren og synge et par Rudolf Nilsen-viser i forbindelse med foredraget.
EN GANG I SLUTTEN AV SEPTEMBER
Vandring rundt Kampens grenser – Arne Kristiansen
Historielagets husguide tar oss med på en vandring som følger grensene til det mange mener er Kampens grense mot omverdenen. Vi starter og ender på Galgeberg, nederst i Normannsgata. Vi ser på grensen mot Jordal, Ensjø, Tøyenparken, Tøyen, Enerhaugen og Klosterenga. På veien er det mange nye og gamle historiske steder å se litt nærmere på.
Dato bli formidlet så snart vi får innpasset det i et tett program i september, Egnermarkedet (13 sept.) og åpent møte om Rudolf Nilsens liv og diktning v/ Jon Arne Corell (18. sept.).
Vel møtt,
Hilsen styret.