På Stengrunn

Skrevet av Lasse Solberg 5. mai 2009. Publisert i Historiske Kampen

Kirsebærtre i Kjølberggata (2009)“Slik er det når man vokser op på stengrunn og bare har en drøm om skog og li”. Disse linjer er fra Rudolf Nilsen dikt” På Stengrunn” 1925. Stakkars oss her øst i byen. Nå i forrige uke så vi de fantastiske kirsbærtrærne i Kjølberggata i full blomstring. Vår hjemmelsmann Vesla Vetlesen sier til oss at de kan være importert fra Tokio i Japan. Vakre er de i hvert fall.

 

Rudolf William Nilsen ble født på Vålerenga i Oslo av foreldre med bakgrunn i Oslos arbeiderklasse. Faren, Karl Oskar Nilsen, var jernarbeider og jobbet på Nyland verksted.

Da Rudolf var ni år gammel, skiltes foreldrene på grunn av farens alkoholmisbruk. Moren begynte med kjolesøm for å klare seg. Rudolf hadde senere bare sporadisk kontakt med faren og besøkte ham en gang mens han satt i fengsel for spritsmugling under forbudstiden.

Politisk aktiv

Rudolf Nilsen og Heikki Holmaas (2009)Rudolf tok middelskoleeksamen i 1917 med meget gode karakterer. Deretter begynte han på Hammersborg gymnas, der han ble formann i gymnassamfunnet “Mars” og tok artium i 1920. I gymnasietiden blir han også medlem av Norges Socialdemokratiske Ungdomsforbund og publiserer sin første artikkel i tidsskriftet “De unges forbund”.

Gjennom Ungdomsforbundet ble han valgt ut til å hjelpe til i det illegale arbeidet med å smugle revolusjonær litteratur til og fra Sovjetunionen, en jobb som bla. Viggo Hansteen hadde hatt før ham.

Smugling

Rudolf Nilsen og nr.13 (2009)

I januar 1921 blir Rudolf Nilsen arrestert for litteratursmuglingen med henvisning til den beryktede paragrafen “Det skal indtil videre være forbudt at indføre fra fremmede land levende hester uten tillatelse av vedkommende regjeringsdepartement […]. Det samme gjelder indførsel av andre gjenstande og varer”.
I forhørsretten får forsvareren, daværende sekretær i DNA, Trygve Lie, frikjent Rudolf Nilsen. Senere samme år blir han ilagt bot på 100 kroner. Saken vekker stor oppsikt i utlandet og høyesterett blir nødt til å oppheve dommen.

Bildet viser Heikki Holmaas og Heimdalsgata 26, modell for “Nr.13”

Debut

Rudolf Nilsen og Terje Sørbø (2009)

23 år gammel gifter Rudolf Nilsen seg med Ella Quist Kristoffersen. Året etter debuterer han med diktsamlingen “På stengrunn”. “Han er en ung mann som befinner seg i føling med sprogets veldige naturkrefter, og som en dag vil råde over dem”, skriver Arnulf Øverland. Også redaktør Einar Skavlan i Dagbladet er svært positiv, men ellers får diktsamlingen blandet mottagelse.

Etter debuten følger en periode med reising, både til Sovjetunionen og Europa. Turene resulterer i et stort antall artikler og dikt. Samlingen “På gjensyn” gis ut høsten 1926.

Under en reise i Sør-Frankrike og Spania, blir Rudolf Nilsen syk. Diagnosen lyder subakutt lungesykdom, som i følge ham selv skyldes arelig belastning for tuberkulose.

Lungesykdom

Reisefølget har lite penger, og i Madrid forverrer sykdommen seg. Rudolf Nilsen vil hjem, og motsetter seg innleggelse på sykehus. De kommer seg til Paris etter å ha stampet klokker og omsider fått telegrafert etter penger.

Kvelden 23. mars 1929 dør Rudolf Nilsen. Noe av det siste han sier er “Det er fanden å må  dø så ung”.

Statuen står ved Vahl skole og er laget av Knut Steen fra Hølandsgata

Tagger:

Bli medlem!

Medlemsavgift:
kr 225 per år

Til innmeldingsskjema

Lik oss på Facebook!

Kampenstoff

På jakt etter mer om Kampen? Søk i Kampenstoff, samlet av Line Arneberg.

“Tilværelsen på Kampen”

Bok: Tilværelsen på Kampen

Historielagets bok om Kampen.