Skeiv skredder i Hagegata

Skrevet av Runar Jordåen 29. juli 2019. Publisert i Historiske Kampen, Kampenkalenderen

Willy Mikkelsen var født i 1928 på Kongsberg, men flyttet til Oslo som ung mann i 1949. Omtrent ti år senere etablerte han Willy Skredderservice i Hagegata 32.

Et viktig vendepunkt for Willy Mikkelsen var da han på slutten av 1950-tallet ble medlem av de homofiles organisasjon Det norske forbundet av 1948: En ny verden åpnet seg – han var ikke lenger alene! Snart ble han et viktig sosialt midtpunkt i organisasjonen – og fra midten av 1960-tallet hadde han sentrale verv som sekretær, og for en kortere periode rundt 1970, som formann.

Da Karen-Christine (Kim) Friele kom på sin første fest i regi av Forbundet, på Ormsund Roklubb i 1963, ble hun møtt av en smilende mann med «to kvikke brune øyne» som sto i baren: «Hei, og velkommen til oss. Jeg heter Willy Mikkelsen. Om dagen er jeg skredder, og resten av døgnet arbeider jeg for Forbundet. Jeg brukes til alt, akkurat som poteten».

 

 

 

 

Kim og Willy fant hverandre både på det personlige og politiske planet – de ønsket seg begge et brudd med Forbundets ytterst diskret og anonyme tilværelse. Og da Friele ble valgt til formann i 1966 ble kontoret hennes en krok i i skredderverkstedet i Hagegata. Hun beskriver lokalet som koselig og mildt kaotisk, fullt til randen av en blanding av sysaker og personlige gjenstander. Forbundets pengeskap skjulte seg under fire kjoler og en smoking…

Her ble grunnlaget for den første store seieren i homokampen lagt: opphevelsen av forbudet mot sex mellom menn. Kim frontet saken, men Willy og samboeren Jan H. Nordbø (1944–1988) tok aktivt del i arbeidet og de strategiske diskusjonene. De små delseirene ble feiret med champagne i Hagegata. Og da Stortinget endelig opphevet forbudet i juni 1972 satt Kim, Willy og Jan på Stortingets galleri og jublet.

Mange husker den dag i dag Willy Mikkelsen som en sosial, utadvendt og omsorgsfull miljøskaper. Og for mange ble Hagegata det første møtet med homomiljøet. I verkstedets annen etasje ble det i flere år arrangert treff for medlemmer fra hele landet. For mange er minnet om Willy uløselig knyttet til hans alter ego Zarah Leander, som med stor eleganse og innlevelse framførte glansnummeret «Vill ni se en stjärna» på festene i Hagegata og på Snarøya.

Willy Mikkelsen fortjener å bli husket av flere som den stjernen han var, og som en viktig pioner i arbeidet for å skape et mer åpent og inkluderende samfunn.

Willy Mikkelsen døde i 1984, hans samboer Jan fire år senere.

 

Sitatene er hentet fra Karen-Christine Friele: «Troll skal temmes». Oslo: Scanbok 1990.

Bli medlem!

Medlemsavgift:
kr 225 per år

Til innmeldingsskjema

Lik oss på Facebook!

Kampenstoff

På jakt etter mer om Kampen? Søk i Kampenstoff, samlet av Line Arneberg.

“Tilværelsen på Kampen”

Bok: Tilværelsen på Kampen

Historielagets bok om Kampen.