Livet langs Akerselva med Frid Ingulstad

Skrevet av Vårt Oslo 16. november 2018. Publisert i Møter

Det var ingen flere stoler var å oppdrive. Det sto folk langs veggen, på scenen og i gangen utenfor. Det var rett og slett stappfullt på Kampen bistro da Kampen historielag inviterte forfatter Frid Ingulstad (83) til å fortelle om livet langs Akerselva, på Sagene, i første halvdel av 1900-tallet.

237 bøker har hun skrevet, og bare blitt refusert én gang.

— Det var mitt første manus, og det var et så kjedelig manus. Det var bra de ikke godtok det, sier Frid Ingulstad og ler.

Folk var stolte
De fleste bøkene hennes er historiske romaner. Serien Sønnavind handler om livet langs Akerselva, opplevd av en tenkt industriarbeiderfamilie som bodde på Sagene. Handlingen starter i 1905, og til nå har Ingulstad skrevet historien fram til 1958.

— Jeg har snakket med mange gamle fra Sagene. Noen har jeg truffet tilfeldig, enkelte har jeg snakket med på Hønselovisas hus, andre har kontaktet meg. De kan fortelle om en fattigdom og en kamp for å overleve langt fra det vi kan forestille oss i dag, sier Ingulstad.

Folk bodde fattigslig og trangt og under dårlige hygieniske forhold, men de var stolte av Sagene. Sagene var deres by, forteller hun.

— Jeg er fra Nordstrand. Der vokste jeg opp i et stort hus med hage, hvor vi kunne leke trygt. Jeg visste ikke noe om hvordan barna langs Akerselva hadde det.

— Jeg hadde en tante som var lærer på Sagene og Ila skole. Hun tok noen ganger med seg barna på ekskursjon til huset vårt på Nordstrand. Tanten min kunne fortelle om elever som arbeidet på natten og tidlig om morgenen for å hjelpe familien sin økonomisk. På skolen sovnet de ofte, forteller Ingulstad.

Ingulstad tok sekretærskole etter artium. Deretter lærte hun stenografi. Hun arbeidet som flyvertinne hos Fred Olsens flyveselskap før hun møtte sin mann.

— Han var sjømann, og da kunne ikke jeg sveve der oppe i luften mens han var på sjøen, sier forfatteren.

Hun utdannet seg som radiotelegrafist, men skrev lange brev hjem. Hun fikk råd om å skrive mer, fordi brevene var så spennende å lese.

Hun ville skrive om dem som var lavest på rangstigen i samfunnet. I 2004 kom den første boka om livet langs Akerselva ut. Til nå har det kommet 97 bøker om Oslo i gamle dager.

Bli medlem!

Medlemsavgift:
kr 225 per år

Til innmeldingsskjema

Lik oss på Facebook!

Kampenstoff

På jakt etter mer om Kampen? Søk i Kampenstoff, samlet av Line Arneberg.

“Tilværelsen på Kampen”

Bok: Tilværelsen på Kampen

Historielagets bok om Kampen.