Ali på Amfi’n

Skrevet av Stig M. Berg 28. april 2017. Publisert i Historiske Kampen, Kampenkalenderen

Jordal Amfi sto ferdig til de olympiske leker i 1952.Til tross for at den var bygget som arena for ishockey ble den etterhvert brukt til alle typer arrangementer.På sommeren ble det spilt håndball,det var rockekonserter på 50 tallet, feiring og show hver 1ste mai,og et stort mangfold av aktiviteter.Det som kanskje ikke er så kjent er Amfiens rolle i norsk profesjonell boksing.Fra 50 tallet og utover i 60 og 70 årene ble det arrangert en rekke stevner,vanligvis med Kampegutten Einar Rose som speaker.Rose hadde alltid samme åpningsreplikk; “welcome ladies and gentlemen and gangsters”.Denne replikken var hver gang en sikker vinner blant det blandede publikum.På disse stevnene ble det alltid tatt inn mer eller mindre eksotiske utlendinger og norske stjerner som var ferdig med ungdomstiden.Alikevel var nok den begivenhet som fant sted i 1979, da “the greatest” kom til Amfi’n det største for bokseinteresserte.Dette var etter at Ali hadde lagt hanskene på hylla,og reiste rundt og fikk noen kroner for å gå oppvisningskamper mot lokale helter. Muhammad Ali var olympisk mester fra 1960, da som Cassius Clay. I 1964 ble han verdensmester i tungvekt og denne tittelen forsvarte han 19 ganger
Amfi’n var pakket med 3000 mennesker,og et unisont brøl møtte mesteren da han gikk i ringen for å gå tre runder oppvisning mot Harald Skog. Skog hadde vært i europatoppen i lett tungvekt,og var en rutinert bokser.Fra første sekund var klasseforskjellen åpenbar. Skog gjorde det han kunne for å lage kamp,men Ali var selv i utrent utgave nesten umulig å treffe,og publikum fikk se hele Alis repertoar og det var ingen tvil om denne geniale bokserens storhet .Etter kampen gikk de fleste fornøyd hjem,mens de som hadde mye penger kunne høre Ali snake på en nattklubb i Oslo.Noe som visstnok ikke var en like stor fornøyelse,mesteren var allerede på denne tiden begynt å bli preget av Parkinsons sykdom. I 1996 kunne en hel verden se han tenne den olympiske i Atlanta sterkt redusert.
Muhammad Ali vil bli husket for sin trolldom i ringen og for sin evne til å gi håp til fattige. Hva han husket av sitt besøk på Kampen er uvisst ,men vi som var på Amfi’n denne kvelden glemmer aldri the Champ!
Mohammad Ali døde 3.juni 2016, 74 år gammel.

Bli medlem!

Medlemsavgift:
kr 225 per år

Til innmeldingsskjema

Lik oss på Facebook!

Kampenstoff

På jakt etter mer om Kampen? Søk i Kampenstoff, samlet av Line Arneberg.

“Tilværelsen på Kampen”

Bok: Tilværelsen på Kampen

Historielagets bok om Kampen.