Minner fra Kampen

Skrevet av Yngvar Sæther 28. august 2008. Publisert i Historiske Kampen

Yngvar i parken (1935)Yngvar Sæther bodde i Norderhovgata 7 fram til 1950. Her er noe han minnes fra sin barndoms Kampen:

Mitt navn er Yngvar Sæther. Jeg er født aug.1932, og jeg bodde i Norderhovsgt. 7 fra 1932 til 1949-50. Når vi skulle bade måtte vi bruke badstubadet på Enerhaugen eller Torggatas bad hvis vi da ikke brukte stampen på kjøkkenet. Bøttedo var det ½ etg. opp i trappa, dette ble brukt av de tre familiene som bodde i samme etg. I 1949-50 flyttet vi til Dælenenggt. Der vi fikk både w.c. og bad.

Høsten 1939 begynte jeg på Kampen skole i klasse 1 a.g. med frøken Esther Dahlin som lærerinne. Da tyskerne innlosjerte seg på skolen vår ble det problemer, og de første dagene hadde vi skolegang hjemme hos oss. Det var trangt, med nesten tretti gutter i en leilighet som hadde en stue ca.24 kvm., en gang og kjøkken, men for noen dager gikk det greit. Klassen flyttet så til arbeidsstuen i Normannsgt.8. Vi hadde frk. Dahlin i tre år, (barneklassene).

I fjerde klasse fikk vi lærer Rasch og da brukte vi først sakristiet i Kampen Kirke som klasserom. Senere gikk vi på skole i Menighetshuset og da tyskerne forsvant måtte vi gå på Tøyen skole, for engelskmennene hadde overtatt Kampen skole. At engelskmennene overtok skolen vår irriterte oss voldsomt og det endte med at vi arrangerte demonstrasjonstog med banner: We want our school back. Vi var mange elever som gikk opp Kampens gt. mot skolen. Da vi var kommet så nær at vi kunne skimte begge skolebygningene, den til venstre der det bl.a. var skoletannlege og matsal hvor vi fikk ”Oslofrokost” og den til høyre hvor vi hadde klasserom før krigen kom det en skikkelse mot oss midt i gata, han hadde armene i kors på brystet og så streng ut Det var overlærer Reksten. Toget oppløste seg på et øyeblikk og alle elevene forsvant. Det var respekt for lærerne på den tiden… Jeg tror lærer Rasch gikk av med pensjon da vi begynte i syvende klasse og det siste året fikk vi Odd Mørk som var kommet hjem fra England våren 1945 som lærer.

Fru Sæther med venninne i parken (1935)Mor i Parken 1935 med en venninne.

Jeg var i mange år patruljefører i Kampen K. F. U. M.- speidertropp der Rolf Hansen (populært kalt bestefar) var troppssjef. Den tid jeg bodde på Kampen gikk trikk nr.12 gikk fra Kampen til Majorstuen og retur, og trikk nr.7 gikk fra Kampen til Ullevold Hageby og retur. Det var greit med ”7”ern når det var storkamp på Bislett eller Ullevold Stadion. Etter å ha tatt realartium på Vahl skole begynte jeg i Flyvåpenet der jeg var til jeg ble pensjonist i 1992. Jeg tjenestegjorde stort sett på Sola og i Bodø. Nå bor jeg i Klepp utenfor Sandnes.

Norderhovgatas gatelag i fotballNorderhovgatas gatelag i fotball klar for kamp på Grønvold i 1944. Bak fra venstre: Steinar Olsen, Knut Fjeld, Willy Wahlby, Odd Andersen (kolja), Yngvar Sæther, Oddvar Andersen, Ragnar Kristiansen (bodde i nr.7 som meg). Kjell Olsen, John Jørgensen, Jan Haug og Tor Eskildsen (klassekamerat av meg).

Tagger:, ,

Bli medlem!

Medlemsavgift:
kr 225 per år

Til innmeldingsskjema

Lik oss på Facebook!

Kampenstoff

På jakt etter mer om Kampen? Søk i Kampenstoff, samlet av Line Arneberg.

“Tilværelsen på Kampen”

Bok: Tilværelsen på Kampen

Historielagets bok om Kampen.