Da rocken kom til Jordal

Skrevet av Lasse Solberg 26. juni 2012. Publisert i Historiske Kampen

Roald Stensby (1959)Roald Stensby på Jordal (1959)Da rocken kom til Jordal Amfi I 1958, stod det en 17 år gammel flymekanikkerlærling på tibunen sammen med tusenvis av andre ungdommer. Det var nordisk mesterskap i rock. Nordens rockekonge skulle kåres og gutten, som het Roald Stensby, hadde som de fleste andre Per “Elvis” Granberg som den store favoritten.Men det var en svenske som vant. Little Gerhard. Og da han ble utropt som vinner, startet bråket. Ungdommene fant seg ikke i at den norske rockeren ikke vant. Flasker og stoler fôr gjennom luften. Det var rockeopptøyer i Oslo igjen. For rocken hadde kommet til Oslo i 1956 med filmen “Vend dem ikke ryggen” og Bill Haleys rockemusikk. Og det tok “fyr” i Oslo da “ Rock around the clock” ble satt opp på Sentrum kino.

Opptøyer og slagsmål hadde fulgt filmen verden rundt og det samme skjedde i Oslo. Biler ble veltet og det ridende politi måtte tilkalles for å roe gemyttene. Ungdommen hadde fått sin egen musikk og dyrket de amerikanske rockerne. Elvis Presley var “Kongen”.

Publikum på Jordal (1959)Så, i 1959, var det igjen klart for “ Nordisk mesterskap” på Jordal Amfi. Og denne gangen med Sagenegutten Roald Stensby på scenen med sin hvite gitar. Den kunne han ikke spille på, istedet slo han den i gulvet gang etter gang. Det må ha gjort inntrykk, for han gikk av seieren på Jordal i konkurransen om å bli Nordens rockekonge. Roald Stensby og hans band “The Rockin` Jailers” fikk en kort karriere. I 1960 dro Roald i militæret og da han kom hjem igjen, hadde den norske rockebølgen lagt seg.

Per “Elvis” Granberg fikk et comeback med New Jordal Swingers 1973 og døde allerede i 1980. Mesteren fra 1959, Roald Stensby, har slått seg ned på Enerhaugen, ett langt steinkast fra Jordal Amfi.

 

Tagger:

Bli medlem!

Medlemsavgift:
kr 225 per år

Til innmeldingsskjema

Lik oss på Facebook!

Kampenstoff

På jakt etter mer om Kampen? Søk i Kampenstoff, samlet av Line Arneberg.

“Tilværelsen på Kampen”

Bok: Tilværelsen på Kampen

Historielagets bok om Kampen.