Marinemaleren Edward Skari

Skrevet av Anne-Margrethe Skari 1. januar 2009. Publisert i Kampianere

Marinemaleren Edward SkariMarinemaler Edward Otto Rossing Skari.
(4. juni 1837 – 8. desember 1903­ – Begravet: 15 desember 1903, Kampen Kirke, Kristiania)
Familien har gravsted på Vår Frelsers Gravlund.
Et av Skaris bilder ble i november 2008 solgt for kr. 147 000, 00.

Skari kom til verden i Lakkegaten, hans store drøm var å bli kunstner, men hans foreldre mente han burde ha et ordentlig yrke, han ble satt i gartnerlære hos gartner Johan Siebke. Siebke var ingen hvem – som – helst, – det var han som hadde anlagt den botaniske hagen på Tøyen i 1815 og bestyrte den i alle år. Parallelt med gartnerlærertiden dyrket Edward tegning som en kjær hobby. Han hadde fra barnsben vist tegneferdigheter og brukte gjerne planter og blomster som motiv. Ønsket om å tegne og male ble så sterkt, at han som 20 åring søkte og ble antatt som elev hos tegnelærer David Arnesen. Deretter gjennomgikk han Johan Eckersbergs malerskole. Den var opprettet i 1859 og var anerkjent som en førsteklasses lærersted. Gartnerfaget var ikke aktuelt lenger, nå ville Edward bli landskapsmaler.

Edward Skaris familieVåren 1869 giftet han seg med Randine Tollerud , 1870 dro ekteparet til København, han hadde fått tildelt Schäffers legat. 1870 – 72 var han elev av Professor Carl Fredrik Sørensen (1818 – 1879) ved det danske kunstakademi. Prof. Sørensen var berømt for sin sjømalereier. I denne læretiden ble Edw.Skaris kunstner – skjebne beseglet. Han ble smittet av læremesterens lideskaplige interesse for skip og hav. Prof.Sørensen oppmuntret ham, og Edw.fikk lov å fullføre flere av Sørensens malerier. Sammen malte de til sist – i 1872- ” Kong Christian 9.paa vej til Island i Fregatten Jylland ”. Bildet ble signert av dem begge.

Edward Skaris malerier var god salgsvare, så myten om at malere var “fattige og sultne ” slo han bena under. Midten av 1870 årene ble det reist en prektig to-etasjers villa på Kampen med en frodig hage rundt huset, det var tydelig at gartneren i ham ikke fornektet seg. Maleren hadde selv etromslig atelier og arbeidsrom i 2.etasje. “Skarihagen” ble eiendommen kalt og hadde adresse Kampens Gade No.7. Familien Skaris husstands bestod av ekteparet og 5 barn, Randines søster og Edwards foreldre, Hans og Bergitte Skari, moren døde 96 år gammel 1907, hun var da Kristianias eldste innbygger. Her bodde familien Skari frem til 1910. Nøyaktig 50 år senere ble villaen revet for å gi plass til Kampen sykehjem.

 

Kampens forkjempere

Edward Skari (1898)Både maleren og hustruen var sterkt samfunnsengasjerte mennesker. Randine Skari var en av de første kvinnelige medlemmer i den norske lagrett. Men først og fremst hadde de to stor omtanke for syke og svake. Etter de hadde fått sitt hjem på Kampen, arbeidet de energisk til beste for Kampens Asyl og bydelens fattigpleie. Asylet var den tids barnehage, det var privat og ble drevet som et daghjem.

Også da Kampen kirke ble bygget og innviet i 1882, var ekteparet aktivt med. Maleren fikk også kirkeklokkene i Kampens kirke til å kime kl. 19.00, “for etter den tiden hadde ungene ikke noe å reke gatelangs etter.” Begge hadde omsorg og et hjertelag som rakk langt. “Maler’n på Kampen” var ikke bare et velkjent begrep innen Kristianias kunstnerverden, det var også synonymt med den som trengte et råd eller en håndsrekning.

Oljemaleri fra Øresund, ca 18701953 var det 50 år siden Edward Skaris bortgang, skrev redaktør Audun Hierman en artikkel i Aftenposten: “Noen stor og merkelig maler ble Edward Skari så visst ikke, og hans navn glimrer ikke i kunsthisorien. Men han var i tidens stil og smak dyktig og nitid gjengiver av naturen, en uproblematisk og vederheftig tjener i kunstens vingård.” Videre skriver Hierman: “et forsyn for bydelen Kampen—Det var aldri under hans verdighet å stanse og si noen vennlige ord til selv den svarteste ungen på løkka. Ja, kom bare ikke å si at de ikke kjente maleren! Var det en sak man gjerne ville ha fremmet, var det å vende seg til “maleren”. Han sa ikke nei, og småfolk stolte på ham.”

Den gang var det ikke, som senere, skikk å ringe med kirkeklokkene ved begravelser. Det måtte da være ved særs anledninger, og det kostet ekstra. Men da Edward Rossing Skari døde for 105 år siden, han var da en mann i 60 årene, søkte befolkningen på Kampen kommunen om at kirkeklokkene måtte ringe under jordeferden. -Og det skal skje, sa borgermester Horn.

 

Aktiv utstiller

Edward Skari i Logen (1898)Allerede i 1869 hadde Edward som fersk kunstner deltatt i en stor kollektiv – utstilling i Göteborg. Etter elevtiden hos Professor Sørensen gikk det slag i slag: 1872 nordisk industri- og kunstutstilling i København, 1873 verdensutstillingen i Wien, 1976 verdensutstillingen i Philadelphia, USA, 1878 verdensutstillingen i Paris, 1881 nordisk utstilling i Göteborg, 1883 nordisk utstilling i Charlottenberg, 1888 nordisk utstilling i København og i 1888 internasjonal skipsfartsutstilling i Kiel. Han var også representert på Christiania Kunstforenings store mønstring i 1874 og på en nordisk grafikkutstilling i Bergen året etter.

Da han hadde fått seg et navn særlig gjennom sin utstillingsdeltagelse, ble Kong Oscar II av Sverige–Norge oppmerksom på ham. Kongen var sterkt interessert i marinebilder med historiske motiver, og han sikret seg straks et par av Skaris bilder. I 1881 dro kronprins Gustav Adolph til Kiel for å hente sin forlovede, prinsesse Victoria av Baden. Edward Skari ble invitert med på kanonbåten “Sleipner” for å feste begivenheten til lerretet. Det gjorde han ved å male “Kronprins Gustav (V) och Kronprinsessan Victorias Embarkering ved Fredrikshavn”. Bildet henger på Stockholms slott, og er datert 29, september.

Han er representert i Det norske Veritas, Oslo Børs, Losjebygningen i Oslo, Oslo Bymuséum, Hvalfangst museet i Sandefjord, Svenska Nationalmuséet, de kongelige samlinger, Stockholms slott, Sjøfartsmuséet Bygdøy (Gram-salen), Børsen i København.

Edward Skari var i fra 1868 en aktiv og skattet medlem av Christiania Kunstforening.I årenes løp ga han i alt 18 av sine malerier til foreningens utloddinger. Foreningens kasserer var han i 23 år. Medlem av “Purpurnæseordenen” og innehadde verv både som “Generalpunchedirekteur” og “Ordenskorketrekker”

I 1898 fikk han oppdrag som kunstnerisk rådgiver ved en omfattende restaurering av Losjebygningen i Oslo.

Edward Skari lit de parade (1903)

Til slutt en liten kuriositet fra Kampen: Jeg fant et utklipp angående riving av “Skarihagen” og “gamlehjem” på Kampen. Huset hadde fått ny adresse Norderhovsgate 10. Eieren het verkseier Brevig – Her står det bla. “Norderhovsgate 10 har store kunstneriske tradisjoner. Her har nemlig maleren Svarstad holdt til og her var det også at forfatterinnen Sigrid Undset skrev sin første bok.”

Tagger:, ,

Bli medlem!

Medlemsavgift:
kr 225 per år

Til innmeldingsskjema

Lik oss på Facebook!

Kampenstoff

På jakt etter mer om Kampen? Søk i Kampenstoff, samlet av Line Arneberg.

“Tilværelsen på Kampen”

Bok: Tilværelsen på Kampen

Historielagets bok om Kampen.