Brinken dugnad
I 1978 organiserte Kampen Vel flere dugnader for istandsetting av husene i Brinken, som protest mot planene om riving og blokker. Robert Lorange, Terje Berner og Sverre Syversen( bildet til høyre) var med innsatsen den gange. Bare noen hus ble reddet, to sees. Terje Berner bor nå i 55, første hus på høyere side. Bak skimter vi 59, som settes i stand i disse dager.
Melvold skrev dette om Brinken i en tidligere kalender:
Brinken er også trolig en del av et middelalders veisystem som strålte ut fra “Martestokker”, dagens Galgeberg. Brinken var da en del av “vestanvegen”, som førte videre ned over Tøyen ned mot det gamle brofestet ved nedre Foss og derfra opp til Gamle Aker Kirke over Frogner mot det fjerde Fåbro – Lysaker.
Hvordan det danske ordet “brink” har blitt gatenavn, er mer enn gåtefullt. Kan det ha sammenheng med det halvdanske overklassemiljøet på Tøyen på 16-1700-tallet?
Alle trehusene i “brekka” opp mot Kampens gate ble revet i siste halvdel av 1980-årene. Det var en antikvarisk tragedie, da vi her trolig fant deler av den eldste bebyggelsen på Kampen. Fortellingene fra slutten av 1800-tallet har et innslag av tobakksarbeidere i denne bebyggelsen, noe som viser at det må ha ligget en tobakksfabrikk i nærheten – var det på Sørliløkka?
Les mer:
Marit Hærnes om oppveksten i Brinken 65
Tagger:Brinken