top of page

God Jul med Lutendrank

Oppdatert: 17. feb. 2024

Tekst: Line Arneberg


På historielagets julemøte holdt Petter B. Molaug, arkeolog og forsker (Norsk institutt for kulturforskning) foredraget "En dag i 1314 - hverdagsliv i Middelalderens Oslo". Arkeologiske funn – bl.a. rester av hus, sko og matrestene fra søppeldynga – vitner om hverdagslivet. Molaug fortalte og viste bilder. Han har deltatt i og ledet utgravninger i Gamlebyen siden 1970.


Arkeolog og forsker Petter B. Molaug foredrar på julemøtet
Petter B. Molaug holder foredrag om hverdagsliv i middelalderen (2009) | Foto: KHL


Illustrasjon av Oslo torg ved Ladegården på 1300-tallet
Oslo torg ved Ladegården på 1300-tallet | Tegning: Karl Fredrik Keller

Før foredraget fikk vi middelaldermusikk! Anne Louise Lien er sanger, forteller og historiker, og arbeider til daglig i Middelalderbyen Oslo. Steinar Amundsen er gitarist og luttspiller med lang erfaring med tidligmusikk.


Steinar Amundsen og Anne Louise Lien fremfører middelaldermusikk
Steinar Amundsen og Anne Louise Lien fremfører middelaldermusikk (2009) | Foto: KHL

Det ble også servert middelaldersk "Lutendrank", og mange har etterlyst oppskriften. Utgangspunktet er denne oppskriften jeg har funnet på nettet (fra Ringsted middelalderfestival i 2009):


Lutendrank at berede (luthendranck, lutendranck…det kan staves på flere måder)

Opskrift

1 flaske vin, rød eller hvid 100 g sukker

Krydderblanding:

8 g kardemommefrø 1 g tørret ingefærrod 6 g kanelstang 1 g muskat

1,5g paradiskorn Det er nødvendigt at bruge hele krydderier, der knuses groft. Bruger man de almindelige pulveriserede, bliver det umuligt at si dem fra vinen. Derfor knuses kardemommefrøene groft i en morter. Brug det hele, dvs. både skal og frø. Giv kanelstangen samme behandling. Ingefærroden og muskatnødden rives groft på et rivejern.


Krydderiblandingen varmes op med sukkeret og ca. 1/5 af vinen til det koger. Tag det af ilden og lad det stå 5 minutter og trække, hvorefter det hældes gennem en sigte, foret med et viskestykke. Hæld resten af vinen i blandingen og lad det passere gennem sigten med klædet og krydderierne et par gange.

I tillegg har jeg lagt til litt nellikspiker og anisfrø, og sukkermengden ble redusert en del.


Se ellers oppskriften fra 1625, gjengitt i  Troels Frederik Troels-Lunds ”Dagligt liv i Norden i det sekstende århunrede”  som finnes på nettet: http://runeberg.org/dagligt/5/0146

Terje med en bunke av  Kampenkalenderen 2010
Terje selger Kampenkalenderen 2010 (2009) | Foto: KHL

Førti stykker møtte opp i Storsalen og fikk underholdning av Steinar Amundsen og Anne Louise Lien og et flott foredrag av Molaug om dagliglivet i Middelalderen. God Jul til alle!

Siste innlegg

Se alle
Årsberetning 2021/2022

Tekst: Styret Styret i perioden Arne Kristiansen (leder) Kari Korbøl (nestleder og kasserer) Line Arneberg (styremedlem) Amund Eriksen...

 
 
bottom of page