top of page

Fra Kampens senter til Tøyensenteret

Oppdatert: 5. mai 2024

Tekst: Ragnhild Hoel, Hassa Horn & Grete Letting


Hagegata 25 var det eneste trehuset som ble stående igjen etter at Tøyensenteret ble reist. Bygningen er fra før 1878 og baker Karl P. Nordby har holdt til her siden 1908. Bakeriet drives av fjerde generasjon.Vi ser huset fra 1968 og i dag.


Hagegata før Tøyensenteret kom, sett fra Karl P. Nordby og opp mot Kampen
Hagegata med Karl P. Nordby (1968) | Foto: John Dahling

Hagegata sett fra Karl P. Nordby og opp mot Kampen i 2009
Hagegata med Karl P. Nordby (2009) | Foto: Ragnhild Hoel

Hassa Horn hadde en interessant artikkel i Kampenkalenderen 1997, den het "Hagegata før Tøyen sentrum". Her er noe av det han skrev:


Første gangen navnet Tøyen dukket opp på det området som med urette heter Tøyen sentrum var i Generalplan for Oslo, publisert i 1950. Tøyen ble i planen utpekt som bydelssenter på linje med Tåsen og Lambertseter. Forskjellen var bare det at mens Tåsen og Lambertseter var jordbruksareal, var "Tøyen" Kampens travle handlestrøk med Hagegta, Vardalgata og Kolstadgata.


Tunnelbanen under bygging i Økernveien
Tunnelbane opp Økernveien | Foto: Erik Næss

Åpningen av T-banen i 1966 med stasjon nesten rett under kjelleren til Kampen postkontor i Ringgata gjorde ikke navnesituasjonen bedre, fordi navnevalget ble "Tøyen – Munchmuseet". I forbindelse med byggingen av T-banen ble hele strøket sanert. Hagegatas fine løp fra Brinken ned til Botanisk hage ble brutt av Tøyensen Alle eiendommene på Kampen er fradelt Sørli Hovedgård, også kjent som Bergsløkken, mens ingen av eiendommene har tilhørt Tøyen gård, bortsett fra Tøyen skole.


De ansatte hos baker Karl P. Nordby
Baker Karl P. Nordby | Foto: Karl P. Nordby / bakernordby.no

Vi reiser derfor parolen: "T-banestasjonen skal hete Kampen – Munchmuseet og senteret må døpes om til Kampensenteret".


Vi slutter oss til Hassas synspunkter fra 1997.

 

Grete Letting legger til:


Thorbjørn Norby og Apoteket Trygg i Hagegata i 1968
Apoteket Trygg (1968) | Foto: John Daling

Apoteket Trygg lå på hjørnet av Sørligata / Hagegata da jeg var liten. Det flytta seinere over Hagegata, et par gårder nærmere Kampen.


Renseriet i Kolstadgata i 1968
Renseriet i Kolstadgata (1968) | Foto: John Daling

Siden jeg bodde på Nedre Kampen (Sigurds gate 5), husker jeg Ekspressrenseriet i Kolstadgata, Smilden i Sigurds gate /Jens Bjelkes gate, lompebakeriet i Hagegata (Berthas?), tobakksbutikken Akaba øverst på høyre side i Sigurds gate. Jeg kommer nok på flere.


Hagegata med trikkeskinner i 1904
Hagegata (1904) | Foto: O. B. Wilse / Byarkivet

Dersom noen tror at dette stedet heter Tøyen, så husk at postkontoret i Ringgata het Kampen postkontor, og at Kampen Arbeiderungdomskorps (nå Janitsjarorkester) ble stiftet i Sigurds gate 5.


Hagegata 29-23 i 1910
Hagegata 29-23 (1910) | Foto: Thorkel Jens Thorkelsen / Oslo museum

bottom of page