Tekstilhjørnet Bøgata 25

Skrevet av Rolf Kirschner 26. juni 2020. Publisert i Historiske Kampen

Mine foreldre, Abel og Martha Kirschner, drev “Tekstilhjørnet” i Bøgata 25 i 1950 og -60 årene, i det lille hjørnelokalet som i dag er en del av Bunnpris. Tekstilhjørnet var en av datidens mange små manufaktur- og kortevareforretninger, der en kunne få alt fra trådsneller til forskjellige plagg. I butikkens to store vinduer var det utstilt et assortert vareutvalg. Jeg husker best det store glass-skaper med Gütermanns sytråd på sneller. Bak disken regjerte «personalet» – som regel min mor. Dette var en typisk «mann og kone»-butikk. Bak disken, bak en halv-vegg, sto en vannkoker og en liten benk til å lage mat på. Når det ikke var kunder, sydde Martha gardiner etter mål på sin Bernina, som sto bak disken. Gardiner var ettertraktede varer i gjenoppbyggingens Norge. Det var flere liknende butikker i området, og mine foreldre tok seg nok nær av at kunder stadig spurte om dette var «jødebutikken». De måtte bite det i seg. Dessverre er det et faktum at slike benevnelser var vanlige, og er det også i dag.

God sommer

Skrevet av Lasse Solberg 13. juni 2020. Publisert i Ikke-kategorisert

Vi ønsker alle våre lesere en god sommer

Anne-Lise og Knut gifter seg

Skrevet av Knut Johannesen 2. juni 2020. Publisert i Historiske Kampen, Kampianere

18.juni 1960 ble Anne-Lise og jeg gift i Kampen kirke, og vi flyttet inn i det nye huset vårt. Ikke alle unge, nygifte kan gjøre det i våre dager. Presten som viet oss, sa at jeg hadde hatt mye medgang både på og utenfor idrettsbanen, og jeg skal ærlig innrømme at det er tilfellet. Hittil har jeg nok vært en av de få utvalgte som fru Fortuna skjenker sin gunst.

Italienere på Kampen

Skrevet av Tore Sørli 2008 10. mai 2020. Publisert i Historiske Kampen, Kampianere

På 1800 tallet frem til første verdenskrig bodde det en koloni italienere i Grue gate 18 og 20 på Kampen. Det var i alt 27 personer ved årsskiftet 1900.

Blått skilt for Frank Varner

Skrevet av Lasse Solberg 24. april 2020. Publisert i Kampianere

Frank Varner ble født i 1937 og vokste opp i Sigurds gate 20 på Nedre Kampen. Han gikk på Kampen skole. Han åpnet sin første butikk på Grûnerløkka i 1965. Han døde i 2001, 64 år gammel.

I løpet av sommeren vil vi sammen med Oslo Byes Vel henge opp et blått skilt i Sigurds gate 20

Vannposten i Brinken 55

Skrevet av Terje Berner 1995 22. april 2020. Publisert i Historiske Kampen

Innenfor porten i Brinken 55 står en sliten og lutende vannpost, montert over en spillvannskum. Den er eiendommens eneste vannkilde. Vann og avløp er ikke innlagt. Det bæres i bøtter.

Lauritsen & Sørensens Tricotagefabrikker

Skrevet av Arne N. Lauritsen 1995 21. april 2020. Publisert i Historiske Kampen

Ingeniør F. Selmer var byggmester, og dette var det første bygget hvor han benyttet armering i gulvene. Fundamenteringen hadde startet allerede i desember 1910 og bygningen var innflyttingsklar i januar 1912.

17.mai under krigen

Skrevet av Elsa Fjell Johansen 20. april 2020. Publisert i Historiske Kampen, Kampianere

Dette bildet er minner fra krigens dager i Sons gate 3. Året var 1943 og det var rundt 25-30 barn i gården på den tiden. Derfor tenkte vi det kunne være morsomt å lage litt 17. mai-stemning for denne generasjonen også – og det ville være hyggelig for oss voksne også.

En Kampenmaler fra Moss

Skrevet av Mona Larsen 1994 16. april 2020. Publisert i Kampianere

«Jeg har ikke smykket ut en eneste offentlighet, jeg», sier maleren Liv Ørnvall i Ullensakergata. Men hun er kjøpt inn av Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Norsk Kulturråd, Oslo Kommunes Kunstsamlinger, Muséet for Samtidskunst – og kanskje henger bildene hennes på Slottet. Våren 1992 kjøpte dronning Sonja malerier på Liv Ørnvalls utstilling i Oslo.

Historien om Bøgata 6

Skrevet av Siri Bryn 15. april 2020. Publisert i Historiske Kampen

MAGNUS TORGERSEN UTENFOR SIN TOBAKKSFORRETNING.
Husets nåværende eier, Solveig Thorsen, forteller at i år har huset tilhørt familien i 100 år.
Det ble bygd i 1868. I 1894 kjøpte Solveig Thorsens onkel, Magnus Torgersen, huset for 10.000 kroner. For det fikk han 400 m2 inklusive fortau. Han startet tobakksforretning på hjørnet og det var en riktig spesialforretning, for den gang var det ikke lov å selge noe annet i samme forretning. Her var det kun «skraatobak og cigarer i løs vægt, cigaretter og røketobak med tilbehør».

“Tilværelsen på Kampen”

Historielagets bok om Kampen.